Pluttis sa någonting mycket tänkvärt.

När jag hade tagit fram våra blockljus och satt dit siffrorna 1-4 på adventsljusstaken berättade jag att vi skulle börja med att tända ljus nummer ett. Pluttis ifrågasatte då varför man tänder första ljuset och inte det fjärde. För är det något man längtar efter, födelsedagen, det där kalaset eller vad det nu må tänkas vara så räknar man ned dagarna. 13 dagar till jag fyller år och 7 dagar till..? (Ja, ni fattar poängen). Så varför räknar man inte ned med hjälp av en adventssljusstake? 4,3,2,1? För det verkar för mig mycket mer logiskt än att agera så som vi gör nu; 1,2,3,4..?

I år trotsar vi alla ”seder och normer och traditioner” – här hemma kommer vi att tända 4:e ljuset först. Vi kommer räkna ner till jul. Så det så.

Och dessutom; Många barn börjar sin nedräkningen till jul: dan före dan före dan… före
dopparedag. Till sin hjälp har de kanske en adventskalender. Så varför inte ha adventssljusstaken också som en koll? 2 veckor kvar? 1 vecka kvar?

This entry was posted in "Pluttis". Bookmark the permalink.

Comments are closed.