Amning

Något som de flesta nyblivna mammorna skriver om i sina bloggar runt om i cyber space just nu handlar om amning. Ett ämne som man egentligen kan skriva hur mycket som helst om.

Rekommendationerna kring amning är att barnet skall helammas i 6 månaders tid. Ändå propsar BVC på att man vid 4-månaders ålder ska introducera smakportioner. Vad då dubbelmoral? Vad ska man tänka? Vad ska man göra? Jag anser att man ska amma så länge som barnet och man själv vill och trivs med det. Att ifrågasätta ”hur andra gör” är helt okej, men egentligen; Vad spelar det för roll?

Jag valde att helamma Pluttis. Mjölken började sina vid 4,5-5 månaders ålder varav gröt introducerades kvällstid. För att vid 6 månader avveckla amningen totalt (ungen fick tänder vid 5,5 månaders ålder o bet mig konstant i bröstvårtorna varav jag satt med tårar som rann ned för mina kinder vid varje amningstillfälle…Det smärtade, det gjorde ont som f*n. Men ”målet” var att amma i 6 månader vilket jag mot alla odds gjorde). Mini däremot smaskade tutte på heltid fram tills att h*n var 6 månader gammal för att sedan långsamt, långsamt börja trappa ned amningen.

Om man väljer att amma en längre tid än såhär anser många att det är konstigt. Att amma efter 6 månaders ålder är  ”befängt”, ”perverst” etc.  i mångas ögon. Bröstmjölken innehåller ju inte samma mängd näring som innan. Men egentligen – vad har andra människor med ens ”egen” amning att göra? Jag anser att det finns så många människor som lägger ”näsan i blöt” och hävdar både det ena och det andra kring amning. Varför kan inte folk få avgöra själva hur de vill göra? Varför skall folk tänka och tycka så jävla mycket?

O nej, jag bryr mig faktiskt inte om du valt att amma eller inte. Jag bryr mig heller inte om ditt/dina barn hel/halv ammas. Eller om du tänkt amma i 1 månad eller 15… Valet är ditt (ert!).

Skit i vad andra säger och gör det du anser vara det bästa för ditt barn.

Dock lägger jag till lite dubbelmoral här; jag ska tänka o tycka ”så jävla mycket”. (Haha!). De kvinnor som valt att amma anser jag skall hålla sig borta ifrån alkoholen då de ammar. För många är TYVÄRR detta inte en självklarhet då de genast hänvisar till livsmedelsverkets rekommendationer om att man ”får” dricka 1-2 glas vin/vecka medans man ammar. Helt fucking sjukt! Att amma sitt barn gör man under en sådan kort tid i sitt liv o då borde man banne mig kunna hålla sig ifrån de procenthaltiga dryckerna.. Fast återigen; alla gör som de själva vill men jag anser ändå att amning = nolltolerans av intag av dessa %-haltiga dryckerna.

This entry was posted in Nalle tycker & tänker. Bookmark the permalink.

2 Responses to Amning

  1. Amelie says:

    Jag håller med till fullo. Alla gör som de själva vill/kan. Och om man nu väljer att amma så drick för helvete inte! Ungen har inte bett om att få alkohol i sig och har ingen chans att säga nej. Tänk efter lite före. (Detsamma gäller med rökning runt barn, om man nu måste röka så kan man väl göra det borta från ditt barn, inte när man knallar runt med barnvagn eller sitter å leker med ungen. *morr*)

    Bara för att vi har så många åsikter om allt XD

  2. Tina says:

    Håller med dig om det du skriver med just alkoholen i samband med amning. Det är inte okej! Alla får ju göra som dom själva vill och anser är bäst för sitt barn. Så länge sitt barn mår bra och får näring så är det huvudsaken. :)